Ekonomi

ABD imalat faaliyeti kötüleşmeye devam etti

S&P Global, Haziran ayı için önde gelen ABD imalat, hizmet ve bileşik PMI verilerini yayınladı.

Buna göre Haziran ayında imalat sanayi PMI bir önceki aya göre 2,1 puan azalarak 46,3’e geriledi.

Piyasa beklentisi bu dönemde endeksin 48,5 değerini alması yönündeydi. Altı ayın en düşük seviyesine gerileyerek imalat sektöründeki daralmaya işaret eden endeks, Mayıs ayında 48,4 oldu.

ABD hizmet sektörü PMI ise bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 54,1 oldu.

İki ayın en düşük seviyesine gerileyen endeksin 54 değerini aldığı iddia edildi. Hizmetler sektöründe bu dönemdeki gerilemeye rağmen genişlemenin devam ettiğini gösteren endeks, Mayıs ayında 54,9 olarak kaydedildi.

İmalat ve hizmetleri kapsayan bileşik PMI da Haziran ayında aylık 1,3 puan düşüşle 53’e geriledi.

Söz konusu dönemde 3 ayın en düşük seviyesini kaydeden endeks, Mayıs ayında 54,3 oldu.

“Büyüme hizmet sektörü harcamalarına bağlı olmaya devam ediyor”

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Baş Ekonomisti Chris Williamson, ABD’de ekonomik aktivitedeki genel büyümenin Haziran ayında sağlam kaldığını belirtti.

Büyümenin hizmetler harcamalarına bağlı olarak devam ettiğine dikkat çeken Williamson, imalatta çeyreklik büyümenin ardından yeniden gerilemeye başladığını belirtti.

İmalat sektöründeki gerileme ve faiz artışlarının gecikmeli etkisi karşısında hizmetler segmentindeki büyümenin ne kadar güçlü olabileceği sorusunun yanıtsız kaldığını belirten Williamson, daha fazla faiz artırımının daha baskılayıcı etki yapacağını söyledi. özellikle borçlanma maliyetlerindeki değişimlere karşı hassas olan bu segmentte.

İstihdam piyasasındaki sıkılığın endişe kaynağı olmaya devam ettiğini ve artan fiyat baskısının hizmet sektöründeki maliyetlerin yükselmesinin ana nedeni olmaya devam ettiğini belirten Williamson, “Ancak ABD Merkez Bankası’nın kazandığının bir işareti olarak. Enflasyonla mücadele kapsamında, mal ve hizmet genel enflasyonunun 2020 yılı sonuna kadar ulaşması bekleniyor. Yıl sonundan bu yana en düşük seviyesine inmesi sevindirici.” değerlendirmesini yaptı.

PMI bilgisinin maliyetinin 50 ve üzeri olması şubede genişlemeye yol açıyor, altındakalan daralmayı gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu